O Tanji Ostrman R.

O Tanji Ostrman Renault

a2Tanja Ostrman Renault je lektorica in predavateljica na visokošolskih in univerzitetnih programih v Sloveniji ter avtorica in soavtorica številnih knjig in publikacij o kulturi.

V 80-ih letih je zaključila študij smeri angleški jezik s književnostjo in francoski jezik s književnostjo, vendar izobraževanja ni zaključila na tem mestu. Med svoje reference lahko med drugim zabeleži šest let poučevanja bodočih diplomatov v Mozambiku, študij portugalščine, tečaj poljščine in še in še.

V letu mojega rojstva so v Franciji zabeležili kar milijon rojstev več kot v letu poprej, Martin Luther King je svetu povedal o »svojih sanjah«, v Sloveniji so posneli film »Srečno Kekec«, Ivan Minatti je izdal pesniško zbirko »Nekoga moraš imeti rad«, Edvard Kardelj je bil izvoljen za predsednika skupščine, Josip Broz Tito pa za predsednika republike.« Nekateri radi rečejo, da je Ptuj najstarejše mesto na Slovenskem, a čisto tako ni. Je pa eno najstarejših mest ne samo v Sloveniji, temveč tudi v Evropi in moje rojstno mesto, od koder sem v 80-ih letih 20. stoletja odšla študirat v Ljubljano. Angleščino in francoščino. Kljub temu, da sem na maturi dosegla najvišjo oceno iz francoščine, se je na »Filo faksu« izkazalo, da moje znanje še zdaleč ni bilo ustrezno. Dolga je bila pot do pridobitve potrebnih vizumov in dovoljenj za desetmesečno potovanje v tujino, a je uspelo in se izplačalo. Po vrnitvi domov sem znanje francoščine poleg študija nadaljevala v gledališki skupini fakultete, tam srečala svojega moža in se dva meseca pred padcem berlinskega zidu z njim odpravila v Mozambik v Afriko. Tu sem poučevala francoščino bodoče diplomate, se ukvarjala s turizmom in prečesala celotno Podsaharsko Afriko, razen Angole. Domov sem se vrnila že v samostojno Slovenijo.

In sedaj? Prevajam, učim se novih jezikov in izpopolnjujem te, ki jih že poznam. Vračam se k turizmu, potujem in, kadar le lahko, vključim opazovanje kitov in delfinov v njihovem naravnem okolju ali pa kakšno športno-rekreativno aktivnost.

Tanji Ostrman Renault